Események

Korábbi események
Tartalomfelelős:

Képes beszámoló a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Velencei-tó és vízgyűjtője őszi felülvizsgálatáról

2014. november 03., hétfő 07:29

Képes beszámoló a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Velencei-tó és vízgyűjtője őszi felülvizsgálatáról

 

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a vonatkozó jogszabályi kötelezettségének eleget téve minden év őszén elvégzi a működési területén található vízépítési műtárgyak felülvizsgálatát, melyről az Országos Vízügyi Főigazgatóság Főigazgatója által kiadott szabályozás rendelkezik.

Az idei év utolsó bejárása 2014. október 30.-án, a Velencei-tó és vízgyűjtőjének vizsgálatával fejeződött be. Az őszi bejárások során a vízügyi szakemberekből álló bizottság a létesítmények ellenőrzése keretében tájékozódik a zsilipek, védművek, műtárgyak, állapotáról. A bizottság tagjai az igazgatóság és a szakaszmérnökség vezetőiből és az Országos Vízügyi Főigazgatóság által delegált szakemberekből áll.

A Velencei-tó és vízgyűjtőjének szemléje rövid szakmai beszámolóval kezdődött, melyben a Fejér Megyei Szakaszmérnökség vezetője, Kiss Jenő és a Tófelügyelőség vezetője, Falusy Ferenc tartott ismertetőt a területről és a műtárgyak állapotáról.

A bejárás során elsőként a Velencei-tó vízpótlását szolgáló tározók és műtárgyaik kerültek megtekintetésre.

 

A közmunka programnak köszönhetően a zámolyi tározó gabion rézsűburkolata megtisztításra kerül a növényzettől és uszadéktól.

 

A Pátkai tározó a szemléje során megtekintették az éppen folyó fenntartási munkákat, növénymentesítést, amit a közfoglalkoztatott dolgozók kézi eszközökkel végeztek. Ezt követően a Pátkai tározó leeresztő zsilipet vizsgálták meg a szakemberek.

 

A tározók vizsgálata utána a Velencei-tó felé menet néhány helyen megtekintették az újonnan igazgatóságunk vagyonkezelésébe került vízfolyások állapotát. A szemle a Velencei-tónál fejeződött be, a partfalak szemléjével.

 

A bejárás lezárásaként a Tófelügyelőségen került sor az értékelő megbeszélésre, melyen megállapításra került, hogy a lehetőségekhez képest a tó és a hozzá kapcsolódó létesítmények megfelelő állapotban vannak, és jó színvonalon került elvégzésre az éves fenntartás. A nagy műtárgyak tekintetében műtárgy felülvizsgálatot tart szükségesnek és annak eredménye alpján rekonstrukciós feladatokat kell végezni a jövőben.

 

Zsoldos Andrea
PR Munkatárs

 

 

 

Utolsó módosítás: 2015. április 19., vasárnap 09:01