Csatolmányok

velence-partfal2 velence-partfal2

Események

Korábbi események
Tartalomfelelős: Csurgai-Horváthné Kiss Henriett, osztályvezető

Folytatódnak a velencei-tavi partfal rekonstrukciós munkálatai

2019. április 24., szerda 12:40

Sajtóközlemény

Folytatódnak a velencei-tavi partfal rekonstrukciós munkálatai

2019. április 23.

A Széchenyi 2020 program keretében, európai uniós támogatással valósul meg a Velencei-tavi partfal rekonstrukciója. Az elmúlt évben megindult kivitelezési munkálatok jelenleg is több helyszínen zajlanak. A kedvező időjárás beköszöntével a kivitelező várhatóan egyre több munkaterületen fog egyidejűleg munkát végezni. A projektet a KEHOP-1.3.0 pályázati konstrukció keretében az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg. A beruházás költsége 14.000.000.000 Ft, amelyet az EU és a Magyar Állam által nyújtott 100%-os vissza nem térítendő támogatás biztosít.

sajtonyilv_kozons

A projektet megvalósító konzorcium 2019. április 23-án sajtónyilvános lakossági rendezvényt tartott, ahol a meghívott vendégek és a tókörüli települések érdeklődő lakosai a kivitelezést végző Velence 2016 Konzorcium előadásán keresztül kaptak tájékoztatást a projektben megvalósuló munkálatok előrehaladásáról, és a további munkálatok várható ütemezéséről. A partfal rekonstrukció keretében a tó arculatához illeszkedő megoldások valósulnak meg. Javul a part és a vízfelület megközelíthetősége, ami a későbbi fenntartási munkálatok elvégzéséhez elengedhetetlen.

2018 folyamán megtörtént a tó északi partján lévő vízfolyások sankolótereinek tisztítása. A megtisztított sankolóterek elősegítik a hirtelen lezúduló, heves csapadéktevékenység során a környező területekről érkező törmelék és hordalék lerakódását, kiülepedését, ezáltal javítva a Csincsa-árkon, a Csónakházi-árkon és a Koldus-árkon keresztül a tóba jutó víz minőségét.

A tó öbleiben ütemezetten megkezdődött a felhalmozódott lágyiszap eltávolítása. A kikotort lágyiszap egy része a már meglévő Cserepes-szigeti zagytéren kerül elhelyezésre. A kikotort mederanyag további elhelyezésére a projekt keretében kialakítandó ideiglenes vagy végleges zagyterek biztosítanak lehetőséget. Ideiglenes zagyterek a velencei Hidromechanizációs üzemi kikötő melletti HIDRO zagytér és a Sukorói zagytér, melyek építése is már befejeződött. Öbölkotrás a MOHOSZ kikötőben történt, illetve megkezdődtek a Madárvárta-öböl kotrási előkészítő munkái. A tervezett öbölkotrások révén eltávolításra kerül az üledékben felhalmozódott, biológiailag hasznosítható szerves anyag jelentős része, ezáltal csökken az algásodás mértéke, javul a Velencei-tó vízminősége.

Partfal rekonstrukciós munkálatok jelenleg a sukorói VVSI evezős pályánál, a tőle nyugatra lévő Sukorói szabadstrandnál, a Sukorói „0” szelvényű kikötőben, a HIDRO teleptől nyugatra lévő partszakaszon, a Drótszamár (Panoráma) kemping partfalánál, valamint a velencei Déli kanyari kikötő és hajóállomás területén zajlanak. A Velencei csónakkikötőnél befejeződött a hullámtörő elbontása. Folyamatban van az agárdi Park Strand kemping partfalának kiviteli munkái, illetve a Béke utcai kikötő meglévő partvédőművének elbontása is megkezdődött. További előkészítő munkálatok zajlanak a Cserje és Béke utcai kikötő közötti partszakaszon.

A kivitelezés lehetőség szerint az érdekeltek – tulajdonosok, üzemeltetők, strandolók, horgászok - igényeinek maximális figyelembe vételével történik.

Az eseményen az érdeklődők rövidfilm formájában megtekintehették a munkálatok előrehaladását. A film megnyitható a jobb oldaló Csatolmányok fülről.

A projektzárás tervezett időpontja: 2021. augusztus 31.

A projektről további információt a velenceito.ovf.hu oldalon olvashatnak, illetve az alábbi elérhetőségeken kérhetnek:

Siklós Gabriella szóvivő, Országos Vízügyi Főigazgatóság

Tel.: +36 30 757 4006, E-mail: siklos.gabriella@ovf.hu

Utolsó módosítás: 2019. április 26., péntek 14:48