Események

Korábbi események
Tartalomfelelős: Horváth Angéla, műszaki igazgatóhelyettes

Drón bemutató

2019. november 15., péntek 15:23

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal közösen, a társigazgatóságok részvételével WingtraOne típusú pilóta nélküli légjármű bemutatót szervezett 2019. november 14-én Sukorón. A WingtraOne típusú pilóta nélküli légjármű forgalmazója a GDi Magyarország Kft.

dron_cs31WingtraOne típusú pilóta nélkül drón

A résztvevők először megismerhették a felmérő eszköz legfontosabb paramétereit, amelyet a drón pilótája Vízhányó József, a GDi Magyarország Kft. munkatársa ismertetett, ezt követően tesztrepülés végrehajtása történt a Velencei-tó sukorói evezőspályájának környezetében, amely során a Fehérvár Médiacentrum televíziós stábja videós riportot is rögzített.A WingtraOne nevű merevszárnyú pilóta nél-küli légijármű érdekessége, hogy VTOL képes (VTOL –Vertical Take-Off and Landing), azaz függőlegesen startol, majd a felszállást követően a drón teste vízszintesbe fordul a felmérés időtartamára. A leszállás szintén függőleges helyzetben történik, ami teljesen egyedi konstrukciót jelent a merevszárnyú pilóta nélküli légijárművek között. A VTOL képes légijárművek hatalmas előnye, hogy nincs szükségük nagyméretű fel-és leszállópályára. A WintraOne drónnal elég pár négyzetméternyi szabad terület ezekhez a manőve-rekhez, ugyanúgy, mint a multirotoros ortokopter típusú drónok esetében. A közel 3,7 kg-os tömegű WingtraOne rakterében egy Sony RX1RII típusú, 42 megapixel felbontású, full frame-es szenzor található, amely reptetés közben fényképeket készít a felmérendő területről.

Az elkészült felvételek utófeldolgozása során orto-mozaikot, digitális domborzatmodellt, valamint pontfelhő állományt generál a szoftver, amelyek nagy segítséget nyújthatnak a vízügyi ágazati feladatok végrehajtásában. Az ágazatban alkalmazott pilóta nélküli légi-járművek belvíz-, árvíz-, helyi vízkár, jégvédekezés és egyéb beavatkozást igénylő helyzetek esetén az érintett terület gyors légifelvételezésére használatosak, de számtalan egyéb funkcióra is alkalmasak: például vízfolyások nyomvonalainak felmérésére, növényzet monitoringra, kénkiválás monitorozására, használhatók, de akár egy döntés előkészítő tanulmány modelljének alapadatát is szolgáltathatják.

(A Fehérvár TV összeállítása az eseményről megtekinthető ITT

Utolsó módosítás: 2020. február 05., szerda 16:12