Események

Korábbi események
Tartalomfelelős: Csurgai-Horváthné Kiss Henriett, osztályvezető

Velencei-tavi partfal komplex fenntartható rehabilitációja – KEHOP-1.3.0-15-2016-00015

2016. szeptember 15., csütörtök 15:06

A fejlesztések szükségszerűségének ismertetése

"A Velencei-tavi partfal komplex, fenntartható rehabilitációja" projekt tartalmának szakmai megalapozásához 2015 évben elkészített egységes fejlesztési koncepció a Velencei-tó és környezete komplex fejlesztési elképzeléseit az alábbi három műszaki probléma köré csoportosította:

  • Partvédelem
  • Hordalékfogó tározók
  • Belterületi vízrendezés

Ezek közül a Velencei-tavat átfogóan érintő fejlesztések közül a projektben a belterületi vízrendezést érintő elképzelések nem valósíthatók meg, mert azok a KEHOP pályázati konstrukció keretében nem támogatható tevékenységek.

A tervezett létesítmények kialakításánál a projektet megvalósító konzorcium törekszik arra, hogy a létesítmények összhangban legyenek a táj adottságaival, igazodjanak a környezetvédelmi és természetvédelmi igényekhez.

A projekt céljának elérése érdekében összességében jelen projekt keretében az alábbi fő projektelemek valósulnak meg:

Partfal rekonstrukció

A Velencei-tó körül az 1960-as és 70-es években épült, vasbeton szerkezetű partvédőmű nagy része elavult, romló állagú, sem környezeti, sem társadalmi-gazdasági szempontból nem felel meg a kor követelményeinek, illetve magassága nem teljesíti az érvényben lévő jogszabályi előírásokat. A partvédőművek jogszabályban meghatározott magasságra történő kiépítésével növekszik a vízvisszatartás lehetősége is. A megfelelő magassági és vízszintes vonalvezetésű partvédelem és a hozzá csatlakozó terepszintek kialakításával javulnak a biztonságos fenntartás és üzemeltetés feltételei.

A Velencei-tó jelenlegi partjának védelmét szolgáló jellegzetes megoldások közül legnagyobb hosszban állandó jellegű partvédőművek lettek kialakítva, az összes hossz mintegy egyharmadán található természetes (nádas) védelem, és viszonylag rövid hosszon van ideiglenes jellegű kőszórás.

A Velencei-tó körül képített 49 partszakasz közül 47 partszakaszon történik meg a partvédőmű rekonstrukciója.

2019vto3Magassághiányos partvédőmű (Velence Cserje utcai csónakkikötő)

2019vto4

Tönkrement, betonba rakott kőburkolat

(Északi kanyari kikötő)

1   2   3. oldal   4   5  
Utolsó módosítás: 2023. február 03., péntek 19:25