Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 80 204 240
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 80 204 240

Az EU Bizottság Árvizes Munkacsoport ülése Madridban

Az EU Bizottság Árvizes Munkacsoport ülése Madridban 1

A 33. WG-F (Working Group of Flood) ülést 2023. október 18-20. között rendezték meg Madridban. 

A „WG F” az Európai Unió által kiadott, az árvíz veszélyeztetettséggel és annak csökkentésével foglalkozó Irányelv (Árvízi Irányelv) tagállami végrehajtását segítő munkacsoport. Az eseményen a DG-Environment az Európai Unió Környezetvédelmi Igazgatósága mellett a többi tagállam Árvízi Irányelv végrehajtásával megbízott intézményének vízügyi szakértői is részt vettek. A háromnapos ülés első napján a spanyol kollégák a helyszínen mutatták be a főváros melletti Manzanares folyón végzett munkálatokat. (bővebb információ: https://climate-adapt.eea.europa.eu/en/metadata/case-studies/fluvial-restoration-of-the-manzanares-river-in-the-surroundings-of-the-real-sitio-de-el-pardo-madrid)

A remek program keretében a spanyol kollégák egy kis társadalmi munkára is lehetőséget adtak. A résztvevők a magyar kollégákkal együtt a folyó partján elültethettek néhány kis facsemetét is!

A munkacsoport ülés további programját a madridi Geológiai és Bányászati Intézetben (és múzeumban) rendezték meg. Az esemény első napja műhelymunkával folytatódott, melynek keretében, az árvízi adatok és káradatok gyűjtéséről és azoknak az árvízi kockázat-kezelési tervezéshez való kapcsolatáról cseréltek tapasztalatot a kollégák. A második és harmadik napokon megtartott munkacsoport ülésen képet kaptunk az elmúlt időszakban Európában levonult egyes árhullámokról (2023. augusztus Ausztria-Karintia, 2023 szeptember Görögország-Thesszália, Spanyolország –Tagus folyó), és az Árvízi Irányelv jelentéstételi rendszerének infrastrukturális fejlesztéséről. Az ülésen – többek között - az árvízvédelmi vészhelyzeti reagálásához kapcsolódó nemzetközi kézikönyvről, valamint az árvizek hatásának elemzése kapcsán, egy új fejlesztésű ökológiai árvízkár- és társadalmi árvízkár-modell alkalmazásáról is tartottak informatív előadásokat. Ezeken felül a jelenleg aktuális, Árvízi Irányelvhez, vagy a végrehajtásához kapcsolódó további EU-s irányelvekről és bizottsági javaslatokról is szó esett.

Írta és a fotókat készítette: Süveggyártó Anita, Belovai Tamás