Lovasi tározó

A Lovasi-Séd a Balaton északi oldalán, Veszprém megyében, Paloznak és Lovas községek térségében található. A Séden 1986-87-ben az érkező víz megszűrésére és mozgási energiájának megtörésére előtározót alakítottak ki. Az előtározó földgáttal körülvett terelőgáttal kiegészített nádas terep, melynek magasabb fekvésű részei füves rétet képeznek. Az előtározó vízminőségi célzattal készült, melynek elsődleges feladata a hordalékfogó szerep, másodlagos feladata árhullámok levonulása esetén van. A nagy vizet betározza, és csak a hordalékától megszabadult, ellapult árhullámot engedi tovább. 108,50 mBf üzemvízszinten a tározó vízfelülete 6,35 ha, befogadó képessége 39.400 m3. A tározóban való tartózkodási idő 3 nap.

Az előtározót 3 oldalról gát veszi körül. Terelőgát épült a vízfolyás betorkollásával szemben. Feladata, hogy a Séden érkező vizet elterelje a sankolótérbe, ahol az lassú körforgással lecsillapodik, és a hordalék lerakódik.

A sankolótérben az üzemvízszintet a barátzsilip és a hozzá tartozó árapasztó műtárgy biztosítja. Az árapasztó műtárgy 5 pillérrel készült, melyek közét betétgerendák behelyezésével el lehet zárni.
Vissza