Nagyteveli tározók

A tározók Ajka városától DK-re, Nagytevel község külterületén, a Pápai Bakony-ér völgyében találhatók. 1981-ben készültek el. Az alsó, I. számú tározó elsődleges funkciója Pápa város ipari vízigényének kielégítése volt. Mára a vizet használó üzemek bezártak, így a tározó elsődleges feladata a Pápai Bakonyér árvízi hozamának csökkentése. Csapadékszegény időszakban a vízfolyás alsó szakaszának élővíz jellegét biztosítja. A II. számú tározó a hordalék visszatartására szolgál. Az I. számú tározó területén strand is üzemel, és mindkét tározót horgásztóként is hasznosítják. Az I. számú tározó völgyzárógátja a vízfolyás 20+380 km szelvényében van, a felső, II. számú tározóé pedig a 22+300 km szelvényben. Vízgyűjtőterületük nagysága 21 km2. Az I. számú tározó üzemvízszintje 222,32 mBf, árvízszintje 223,32 mBf. A tározótér 1.450.000 m3 nagyságú, vízfelülete maximális üzemvízszintnél 30 ha. A II. számú tározó üzemvízszintje 229,32 mBf, árvízszintje 230,52 mBf. A vízfelület nagysága maximális üzemvízszintnél 5 ha.

Fénykép megtekintése

I. számú tározó
A egyesített műtárgy feladata összetett, biztosítja a fentebb már említett vízigények kielégítését, illetve fenékleürítőként is funkcionál. A bukótorony alján merevítő, felül pedig uszadékfogó pillérek találhatóak.

II. számú tározótó
A hullámzó víz hatásának kitett rézsűt rőzsepaplannal védték, a padkára pedig nádsávot telepítettek. A műtárgy feladata a tó lecsapolása, és a kisebb árvizek levezetése. Az árapasztó három részből áll: bukó, surrantó, illetve energiatörő medence.
Vissza