Vízügyi tevékenység közfoglalkoztatás keretében

Ebben az évben is elérkezett a tavaszi kötelező programjaink teljesítésének az ideje.

A műtárgyak felkészítése, noha rendszeresen ismétlődő feladat, mégis gyakran tud új helyzeteket produkálni. Ilyen volt idén a Sió-csatorna siófoki belterületi szakaszán az alsó szabályozó műtárgy megtisztítása és felkészítése közfoglalkoztatottakkal.

A nehéz anyagi helyzet jelentős közfoglalkoztatási létszámmal párosult. A műtárgy tisztítása feltétlenül indokolt volt, szükségszerűen adódott a megoldás, az élő fizikai munka igénybevétele. A gyakorlatlan közfoglalkoztatotti  állomány közvetlen és határozott szakmai irányítást igényelt, hogy a számára ismeretlen és veszélyforrásokat rejtő munkahelyen biztonságosan végezhesse a nehéz és piszkos munkát. A munkaterületen a vízügyi dolgozóknak is együtt kellett dolgozni a közfoglalkoztatottakkal. Saját dolgozók végezték a lakatos munkát, a gépészeti és gépkezelési tevékenységet valamint az irányítást.

Az együttműködés mindenkitől fokozott figyelmet igényelt. A munka jó szellemben és hatékonyan haladt az időjárás szeszélyeinek kitett munkaterületen.

A munka során megtisztítottuk az elő- és utófeneket, a billenőtábla tömítő hornyait, a csuklókat és a mozgató láncokat egyaránt. A tisztítás során a műtárgyból kikerülő kővel és hordalékkal feltöltöttük az utófenék kimosódásait, és több helyen megerősítettük a rézsűkörmöt.

A munka végeztével jó lenne megelégedetten kijelenteni, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk, a műtárgy biztonságosan és tartósan üzemeltethető. Csak hát van egy kis hiba is, a képeken. Mert az igaz, hogy minden elvégezhető feladatot most elvégeztünk, minden rendelkezésünkre álló eszközt sikerült hatékonyan felhasználni. Igaz az is, hogy igazán ritka az ilyen értékteremtő, értékmentő közmunka, a műtárgy mégis jóval gyorsabban öregszik a szükségesnél. Nincs forrás a korrózióvédelem és a szerkezeti állapotmegőrzés rendszeresen felmerülő feladataira most már hosszú ideje. A szerkezet korrodált, szilárdsága, állékonysága gyorsuló ütemben romlik.

Kezelőként azért dolgozunk, azt reméljük, hogy előbb érkezik el a felújítás ideje, mint a műtárgy tönkremenetele.

Sziszenstein Ferenc

KÖDU-VIZIG


Vissza