Tavaszi apasztó vízeresztés a Balatonból

Az idei vízeresztés március 4-én 8:00-kor kezdődött meg, a Balaton átlag-vízállása 112 cm volt. A zsilipek fokozatos, lassú nyitása 130 cm gát alatti vízállásig tartott, ami 13,2 m3/s vízmennyiségnek felel meg.

Március 22-én 16:00-kor – továbbra is 112 cm-es vízállás mellett – újabb rányitás következett 163 cm-es a gát alatti vízállásig ( 27,5 m3/s vízmennyiség), melynek hátterében hajózási igény volt. Ez volt a 2010-es vízeresztés során a legnagyobb átfolyás is egyben. A hajózási program befejeztével a gát alatti vízállást 100 cm-ig csökkentettük és ezt követően egy hónapig nem változott a vízeresztés intenzitása.

Április 27-én 15:00-kor 130 cm gát alatti vízállásig nyitottuk a zsilipeket, egy újabb hajó biztonságos merülése érdekében. Két nap elteltével, a hajó sikeres átzsilipelése után ismét 100 cm-re állítottuk be a vízeresztés mértékét. A végleges zárást május 5-én kezdtük meg, majd a teljes zárásra május 7-én 12:00-kor került sor. A zárással egy időben a kiliti duzzasztót felemeltük és a Siófoki belterületi szakaszt feltöltöttük.

A zárás napján a Balaton átlag-vízállása 112 cm volt. A zárás időzítésében a melegedő időjárás, és az ezzel együtt járó növekvő párolgás mellett szerepet kapott a Sió-csatorna belterületi szakaszán május 8-án megrendezendő „Sió-Kanál Fesztivál” biztonságos lebonyolítása.

A vízeresztés alatt 78,6 millió m3 vízmennyiséget eresztettünk le, ami 134 tómm vízoszlopnak felel meg. A fehérvári és a siófoki mérőcsoport közös vízhozam mérést és vízszintesés rögzítést végzett április 7-én a vízeresztés alatt a Sió csatorna érdességének meghatározása céljából. A vízeresztés teljes folyamata a Balaton vízszintszabályozása ügykövető rendszeren keresztül dokumentálódott.


 Egri-Nyári Barnabás és Kravinszkaja Gabriella

Vissza