A Víz Világnapja 2010 - "Tiszta vizet az egészséges világért!"

Az Egyesült Nemzetek Szervezete Környezet és Fejlődés Konferenciájára és a Földi Csúcstalálkozóra 1992 júniusában került sor Rio de Janeiroban. A röviden csak rioi konferenciaként emlegetett eseményt annak érdekében hívták össze, hogy a nemzetek legmagasabb szintű képviselői közösen keressék a megoldást korunk világméretű környezeti problémáira és a fejlődés alapvető kérdéseire. Rioi eredmény a Nyilatkozat a Környezetről és a Fejlődésről c. dokumentum, a Keretegyezmény a Biológiai Sokféleségről és az Éghajlatváltozásról, valamint a Feladatok a XXI. századra (Agenda 21), melynek 36. fejezete a környezeti nevelés és a társadalmi tudatosság világméretű erősítésével foglalkozik. Ezen a konferencián kezdeményezték azt is, hogy legyen egy nap, amelyet a víznek szentel a világ.

Az ENSZ 1994-ben nyilvánította március 22-ét a víz világnapjává. A nemzetközi kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott számos szakmai programmal, pályázattal, a gyermekek részére játékos vetélkedőkkel. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a Duna Múzeummal közösen önálló honlapot hozott létre (www.vizvilagnap.hu), melyen a hazai víz világnapi országos pályázatok és az internetes verseny is nyomon követhető. Szabó Imre miniszter a weboldal kezdőlapján így szól: „A hazai vizek állapota nem rossz, de nem is elég jó. Jelenleg soha nem látott mértékű, sokmilliárdos vízminőség-javítási, csatornázási, szennyvízkezelési programok zajlanak szerte Magyarországon. Ezek révén az állam igyekszik mindent megtenni, amire ereje, képessége van – azonban felszíni vizeink tisztábbá tételéért, a felszín alattiak minőségének megőrzése érdekében mindannyian tehetünk valamit. Nemcsak a Víz Világnapján, hanem mindig, amikor megnyitjuk a csapot, és mikor kihúzzuk a lefolyó dugóját.”

A világnap idei jelszavához igazodva a Magyar Hidrológiai Társaság ünnepi előadóülést rendez a Fejér Megyei Önkormányzati Hivatal dísztermében 2010. március 22-én 13,00 órai kezdettel, ahol Dr. Horváth Lászlóné tart előadást „Ivóvízminőség-javító program végrehajtása Magyarországon” címmel. Az előadást megelőzően a FEJÉRVÍZ Zrt és a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, valamint a Fejér Megyei Önkormányzat, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Hidrológiai Társaság Közép-dunántúli Területi Szervezete, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Székesfehérvári, Abai, Enyingi és Gárdonyi Kistérségi Intézete, és a Gaja Környezetvédelmi Egyesület által általános és középiskolások számára kiírt rajz, fotó, irodalmi és környezetvédelmi pályázatok díjátadó ünnepségére kerül sor.

HFÉ–káv

Vissza